NLP intervencije

Neurolingvističko programiranje psihološki je pristup koji se fokusira na komunikaciju, osobni razvoj i terapiju kako bi povezao neurološke i bihevioralne procese s iskustvom pojedinca. Dakle, neurolingvističko programiranje povezuje misli, jezik i obrasce ponašanja naučene kroz iskustvo s određenim ishodima. NLP se vodi analizom tehnika uspješnih pojedinaca kojima oni postižu svoje ciljeve i koristi ih kako bi pomogao drugima koji žele unaprijediti svoj život. Na iskustvo gleda kao izvor lekcija i alat za poboljšanje, neovisno o tome je li pojedina situacija iz prošlosti bila negativna ili pozitivna. U neurolingvističkom programiranju, iskustvo je jedan u nizu alata za promjenu nabolje.

NLP je građen od mnogih metoda, no većina njih počiva na istim aksiomima. Dobar primjer je: „People have all the resources they need to succeed and to achieve their desired outcomes.“ Jasno je kako NLP praktičari vjerujemo da pojedinac ima sav potencijal u sebi, samo ga je potrebno aktivirati. Uloga praktičara je da prepozna obrasce ponašanje i otkud oni dolaze te primijeni idealnu metodu za promijeniti ih nabolje.

Jedan od osnovnih aksioma NLP-a je: “Ako nešto ne uspije, pokušajte s drugačijim pristupom ili mijenjajte svoj pristup sve dok ne dobijete željene rezultate.” Glavna ideja je da ne možete čekati da dođe do promjene, a da pritom radite sve kao i prije. Potrebno je nešto poduzeti, zauzeti aktivan stav, a NLP praktičari ovdje su da Vam pri tome pomognu.

Što je NLP intervencija? 

NLP intervencija obuhvaća niz metoda dinamičkog pristupa. Za NLP intervenciju potreban Vam je praktičar kao osoba, a princip je sličan klasičnom coachingu pristupu jer Vas NLP praktičar vodi kroz te tehnike i pomaže Vam da postignete zadani cilj. Upravo je to moj posao jer kao licencirani NLP praktičar, master i coach, po utemeljitelju NLP-a Richardu Bandleru, već 20 godina prakticiram svoje znanje i ulažem maksimalan trud u pomoć svojim klijentima.

Neke od najpoznatijih intervencija:

DISSOCIATION (disocijacija), kao što i samo ime govori, služi kako bi se pojedinac odmaknuo od negativnih emocija te iskustvo sagledao iz druge perspektive. Umjesto da Vas neočekivana situacija paralizira, Vi se možete odmaknuti od svega i racionalno se nositi sa situacijom te se tako brže smiriti i krenuti dalje.

REFRAMING (preoblikovanje) je tehnika kojom mijenjajući svoj pogled na neki događaj, mijenjate i njegovo značenje za Vas. Time možete promijeniti i svoje ponašanje te se puno lakše nositi s određenom situacijom.

ANCHORING (usidrenje) pomaže nam da povežemo iskustvo (zvuk, sliku, miris) sa svojim osjećajima. Ovom metodom retrospektivno povećavamo svoju svijest o okolišu u određenoj situaciji i njome je moguće naizgled mijenjati iskustvo te time prevladati traume što nam pak omogućava gradnju bolje budućnosti.

RAPPORT (odnos) označava izgradnju povezanosti i pomaže Vam da naučite kako uspostaviti dobar kontakt s drugom osobom. Uz pomoć ove vještine možete se prilagoditi bilo kome i preuzeti vodstvo u razgovoru te ih usmjeriti onako kako Vama paše.

SWISH tehnika odnosi se na reprogramiranje uma tako da jedan tok misli vodi u željeno ponašanje umjesto u neželjeno. Ovime se mogu ispraviti loše navike i reakcije te uspostaviti novi putevi koji rezultiraju boljim obrascima. Također, pomaže pri pronalasku „okidača“ za određeni problem.

Neurolingvističko programiranje u terapiji 

Budući da svatko od nas ima svoju posebnu percepciju svijeta, poanta suradnje NLP praktičara i klijenta jest da praktičar prepozna karakterističnu percepciju klijenta i usmjeri je kako bi se postigao dogovoreni cilj. Osim toga, skretanjem pozornosti na nesvjesni dio ponašanja, mogu Vam pomoći da dugoročno riješite probleme i razvijete veću razinu kreativnosti. Ako ste spremni na promjene i želite rezultate čim prije, kontaktirajte me kako bismo zajedno krenuli na put prema boljoj svakodnevici.