Timski coaching

Čovjek je sam po sebi društveno biće i kao takav najbolje djeluje u timu. Upravo zato je baza svih organizacija timska podjela, a ključ uspjeha kvalitetna dinamika tima. Vaša organizacija je toliko jaka koliko je jak Vaš tim. No, je li toliko jednostavno pronaći idealan tim? Svatko tko je bio zadužen za formiranje grupe zna da to može biti težak posao. Zbog toga je suradnja s timskim coachem odlična opcija i pruža dodatnu vanjsku perspektivu nužnu za formiranje snažnog tima s optimalnom postavom.

Baš ti visoko učinkoviti zaposlenici glavna su i komparativna prednost te faktor uspjeha svake organizacije. Organizacije ovise o svojim timovima – u svijetu u kojem sve djeluje brzo, informacije nastaju i šire se brzinom svjetlosti, a okruženje je puno dinamičnije nego prije, nužno je imati dobar tim s kvalitetnom projektnom organizacijom i harmonijom. Produktivnost i ishod posla direktno je povezan s odnosima unutar tima – rad će patiti ako pojedinci nisu zadovoljni i imaju međusobnih problema. Gallupova istraživanja, koja su autoritet u ovakvim temama, pokazala su kako je upravo ta komunikacija unutar tima glavna, a uloga coacha je onda da ju dovede na kvalitetan nivo koji će osigurati produktivnost i ugodan suživot. Funkcionalan tim uvijek će nadmašiti vrijednog pojedinca – jednostavno rečeno, zajedno smo jači. Unutar samog tima važno je međusobno poštivanje i prepoznavanje pozitivnog doprinosa – ono ne treba biti samo vertikalno (od poslodavaca zaposlenicima), već i hortizontalno (među zaposlenicima), takozvani „Recognition”.

Anegdota o jednom timu … prepoznajete li se u njoj?

Postoji priča o četvorici po imenu Svatko, Netko, Bilo Tko i Nitko. Trebalo je obaviti neki važni posao i Svatko je mislio da će ga Netko uraditi. Bilo Tko je to mogao učiniti, a Nitko nije htio. Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilo Tko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije učinio ono što je mogao napraviti Bilo Tko.

Ova metafora dobro prikazuje situaciju nefunkcionalnog tima te stav nezadovoljnih zaposlenika u samoj grupi. Način na koji možete izbjeći ovakvu situaciju jest gradnja tima baziranog na snagama pojedinaca.

Što je tim koji se temelji na snagama?

Zapravo se radi o grupi pojedinaca koji se međusobno nadopunjuju – svaki ima neki talent koji drugome nedostaje i zajedno čine jedan „superorganizam“. Međusobno se cijene i potrebni su si kako bi postigli odlične rezultate – oni su svjesni talenata drugih pojedinaca u grupi i prepoznaju ih zbog toga te poznaju sklonosti jedni drugih. Ako omogućite pojedincima da se bave točno onime u čemu su najbolji, rezultati će biti nemjerljivi s ičim dotad i imat ćete savršen tim sastavljen od nesavršenih pojedinaca, a to je neprocjenjiv alat. Timski coaching temeljen na snagama uči Vas alatima i tehnikama koje možete primijeniti kako biste to postigli, a neke od njih su:

  • pomoći menadžerima da shvate kako upravljati talentima svojih zaposlenika i individualizirati pristup svakom članu tima,
  • prevladati izazove vezane uz tim koristeći strategije temeljene na snagama,
  • potaknuti angažiranost pomažući timovima da otkriju, razviju i koriste svoje talente,
  • poduprijeti članove tima da poboljšaju svoju produktivnost i učinak koristeći individualne i kolektivne snage.

 Kao iskusni timski coach koji svoju metodologiju temelji na Strengths-based pristupu pomoći ću vam odabrati najprikladnije snage Vašeg tima za situaciju i pomoći Vam da razvijete svoje slabije strane primjenjujući svoje snage na njih.

Zvuči komplicirano? Nije. U priči o timskom coachingu, važno je razumjeti da je klijent ovdje tim. On je taj čija će se dinamika popraviti i koji će donijeti pozitivnu promjenu. Dobar timski coach poznaje svoj tim kao što roditelji poznaju svoju djecu – primjećuje i male promjene u međuljudskim odnosima te njihov utjecaj na cjelokupnu dinamiku i produktivnost. Da bi sve funkcioniralo, članovi tima moraju biti spremni na promjenu te voljni uložiti trud u razvoj cijele grupe – timski coaching nije rješenja samo za disfunkcionalne timove koje treba popraviti, već je alat kojim se svaki tim može unaprijediti i Vaše poslovanje uzdići na novu razinu.