Partnerska terapija

Većina ljubavnih odnosa na početku je idilična – ne možete zamisliti da bi nešto moglo poći po zlu i nema ničega što Vas smeta kod Vašeg partnera. Najviše smo optimistični upravo na tom početku veze i kroz neko vrijeme naša zaljubljenost samo raste. No bitno je zapamtiti da je i u naizgled savršenim vezama potreban rad i trud. Mnogi se na početku veze uistinu trude održati drugu osobu sretnom, no s vremenom se opuste i oblak sreće postepeno ispari. S druge strane, ponekad za probleme u vezi nisu krivi partneri, već je život jednostavno nepredvidiv; neočekivane situacije i obrati mogu poljuljati stabilnost Vaše veze. S većom povezanosti i dugoročnijom vezom, dolazi i veća odgovornost te su osjećaji snažniji – moglo bi se reći da su veći ulozi. Iz tog razloga, važno je redovito se brinuti o partnerskim odnosima – mogli bismo reći da bračna, odnosno partnerska terapija, spada u osnovnu partnersku psihohigijenu.

Partnerska terapija nudi Vam alate za popravljanje odnosa i postavljanje nekih stvari iznova – često je potreban netko treći, stručna osoba koja će Vaše probleme sagledati izvana i objektivno te Vas uputiti kako dalje. Mjerilo uspjeha partnerske terapije nije uvijek ostanak u vezi, već razrješenje problema na zdrav i odgovoran način, tako da se pronađe optimalno rješenje za sve uključene.

Kako prepoznati kad je vrijeme za partnersku terapiju? 

Dobar pokazatelj da ste došli do te točke u vašem odnosu jest ako već ozbiljno razmišljate o terapiji. Često je „okidač“ osjećaj da Vam život postaje pretežak, a komunikacija postaje nikakva te se Vi i Vaš partner vrtite u krug ne rješavajući ništa. Doduše, postoje i neki konkretniji pokazatelji, tj. „izdajnički“ znakovi koji su dobar signal da bi Vašoj vezi dobro došla partnerska terapija:

  • Učestale svađe,
  • otuđenje,
  • izmorenost,
  • ljubomora,
  • emocionalna hladnoća,
  • problemi u komunikaciji,
  • psihičko nasilje,
  • fizičko nasilje,
  • seksualni problemi,
  • premišljanje o razvodu.

Sve navedeno štetno je za Vas i partnera, a pogotovo za Vašu djecu. Ignorirate li ove probleme, pustit ćete ih da narastu i dosegnu granice s kojih se teško vratiti te ćete narušiti svoje mentalno zdravlje. Česti i veliki sukobi ostavljaju dubok emocionalni ožiljak jer sa sobom donose teške riječi koje dugo ostaju zapamćene i polako truju odnos.

Emocionalna udaljenost je tihi ubojica – najčešće ga primijetite tek kad je Vaš partner potpuno izoliran od Vas, a Vi se osjećate usamljeno i nesigurno.

Dobre su vijesti da istraživanja pokazuju kako terapija pozitivno utječe na više od polovice parova i to dugoročno. Ipak, ljudi često predugo čekaju prije nego potraže stručnu pomoć – neki si ne žele priznati da imaju problema u vezi jer ih je sram, nisu spremni suočiti se sa svojim osjećajima ili misle da će se sve riješiti samo od sebe. Vjerujte mi da je uvijek bolji korak potražiti pomoć na vrijeme jer sam u prošlosti radio s mnogo parova koji su predugo čekali i šteta je bila prevelika da bismo uspjeli spasiti vezu. Ako k meni dođete na vrijeme, ja Vam kao treća osoba i stručnjak mogu pomoći koristeći strategije i alate koji će olakšati vašu komunikaciju te Vas naučiti kako razviti zdravu dinamiku u vašoj vezi stoga budite hrabri i odlučite se za terapiju na vrijeme.